Recept: Pongal - Geenaardappels.nl

Recept: Pongal

Recept: Pongal

Een zoet rijstgerecht.

Recept: Pongal

Pongal is een zoet rijstgerecht dat meestal wordt gegeten tijdens speciale of ceremoniële gelegenheden in Sri Lanka. Het gerecht is ontstaan ​​onder de Tamil-etniciteit, die vanuit Zuid-India naar Sri Lanka is gemigreerd. De naam van het gerecht is afgeleid van Thai Pongal, een festival dat op 14 januari wordt gevierd en het einde van het oogstseizoen symboliseert, het Tamil-equivalent van Thanksgiving.

Op die dag wordt in veel Tamil-huishoudens in Sri Lanka en over de hele wereld pongal voorbereid. Het wordt meestal gekookt in een aarden pot boven een open vuur. Melk en water worden eerst gekookt, en volgens de overtuigingen van de Tamil, als de vloeistof over de pot morst, zal het gezin geluk en welvaart brengen.

De bereiding van pongal is een familieaangelegenheid omdat elk gezinslid ceremonieel een handvol rijst in de pot doet. Vervolgens wordt de resterende rijst aan het gerecht toegevoegd met mungbonen, rietsuiker en gemalen cashewnoten. Pongal wordt geserveerd op bananenbladeren en voordat het wordt geconsumeerd, zegt de hele familie hun gebeden tot de zonnegod.

Als er nog pongal over is, wordt deze meestal gedeeld met vrienden en familieleden.

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Moeilijkheid: eenvoudig
Aantal personen: 4 personen
Type gerecht: ontbijt


Indicatie voedingswaarden per portie:

Energie: 1347,2 kJ / 322 Kcal
Eiwit: 11 g
Koolhydraten: 47 g
Waarvan suikers: 2 g
Vet: 10 g
Waarvan verzadigd: 5 g
Vezels: 11 g
Natrium: 65 mg
Zout: 0,16 g


Benodigdheden:

Kookpan
Koekenpan


Ingrediënten:

Bereiding:

  1. Spoel rijst en dhal een paar keer af en laat het water weglopen.
  2. Voeg 750 ml water en ½ theelepel zout toe aan de kookpan en kook de moong dhal en rijst tezamen in de pan totdat dit mooi zacht en papperig wordt.
  3. Voeg ghee toe aan de koekenpan.
  4. Bak de gespleten cashewnoten goudbruin en leg ze op een bord.
  5. Voeg nu komijnzaad en gemalen peper toe aan de koekenpan.
  6. Als ze sputteren, voeg dan gember, kerrieblaadjes en groene chili toe (optioneel).
  7. Fruit dit goed totdat het aroma goed vrijkomt en voeg de asafoetida en kurkuma toe.
  8. Voeg dit toe aan de gekookte rijst en moong dhal.
  9. Mix alles door elkaar en laat dit nog 1 tot 2 minuten sudderen, zodat alle smaken worden geabsorbeerd.
  10. Serveer de pongal heet met kokosnoot chutney of sambar.


Tips:

  • Toch nog te veel werk? Neem dan onze Pongal Mix. Verwarm dit in water en de Pongal is klaar!
  • Je kunt variëren met de verhouding tussen de moong dhal en de rijst voor een andere structuur.
  • Gebruik geen basmati rijst maar een kortkorrelige rijst.
  • Varieer met de hoeveelheid water om de textuur te krijgen die jij wenst.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Achteraf betalen
Veilige betaalmethodes
Voor 15.00 besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf € 49,-