Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Een zoet rijstgerecht.
Pongal is een zoet rijstgerecht dat meestal wordt gegeten tijdens speciale of ceremoniële gelegenheden in Sri Lanka. Het gerecht is ontstaan onder de Tamil-etniciteit, die vanuit Zuid-India naar Sri Lanka is gemigreerd. De naam van het gerecht is afgeleid van Thai Pongal, een festival dat op 14 januari wordt gevierd en het einde van het oogstseizoen symboliseert, het Tamil-equivalent van Thanksgiving.
Op die dag wordt in veel Tamil-huishoudens in Sri Lanka en over de hele wereld pongal voorbereid. Het wordt meestal gekookt in een aarden pot boven een open vuur. Melk en water worden eerst gekookt, en volgens de overtuigingen van de Tamil, als de vloeistof over de pot morst, zal het gezin geluk en welvaart brengen.
De bereiding van pongal is een familieaangelegenheid omdat elk gezinslid ceremonieel een handvol rijst in de pot doet. Vervolgens wordt de resterende rijst aan het gerecht toegevoegd met mungbonen, rietsuiker en gemalen cashewnoten. Pongal wordt geserveerd op bananenbladeren en voordat het wordt geconsumeerd, zegt de hele familie hun gebeden tot de zonnegod.
Als er nog pongal over is, wordt deze meestal gedeeld met vrienden en familieleden.
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Moeilijkheid: eenvoudig
Aantal personen: 4 personen
Type gerecht: ontbijt
Indicatie voedingswaarden per portie:
Energie: 1347,2 kJ / 322 Kcal
Eiwit: 11 g
Koolhydraten: 47 g
Waarvan suikers: 2 g
Vet: 10 g
Waarvan verzadigd: 5 g
Vezels: 11 g
Natrium: 65 mg
Zout: 0,16 g
Benodigdheden:
Kookpan
Koekenpan
Ingrediënten:
Bereiding:
Tips:
Reacties
Wees de eerste om te reageren...