Rode kidneybonen worden ook wel nierbonen genoemd. Dit komt door hun nierachtige vorm. Het bekendste gerecht om te maken met rode kidney bonen is wel chili con carne. Een Mexicaans gerecht. De rode kidney boon heeft een volle en licht zoet smaak.
Linzen zijn een standaard ingrediënt in de Indiase keuken. Ze zijn rijk aan vezels en eiwitten. Toor Dal linzen hebben een milde smaak met een notig aroma.
Ajwain of Ajowan (koningskomijn) wordt in Inda veel gebruikt in broden, taarten en in groenten-, curry- en dahlgerechten en bij vis. Tevens is het smaakvol bij bonen of aardappelen. Veelal wordt het gekookt, geroosterd of even meegebakken in olie of boter
De zwartoogboon is een crèmekleurige boon met een zwarte stip. Ze bevatten veel plantaardige eiwit en essentiële aminozuren. De zwartoogboon is een goede vleesvervanger.
Tamarinde smaakt zurig en kan net als azijn of citroensap gebruikt worden om vlees malser te maken. Het kan toegepast worden in bijvoorbeeld chutneys, curry's, sauzen, marinades of stoofschotels.
Soja brokken zijn een goede vleesvervanger, bevat ijzer en vitamine B1 en wordt gemaakt van sojabonen. Het pofproces geeft de structuur dat aan vlees doet denken.
Gram flour (kikkerwtenmeel), ook wel bekend als chickpea flour of besan flour, wordt veel gebruikt in de Indiase keuken. Het is een lichtgeel gekleurd meel met een fijne textuur. Het heeft een nootachtige smaak en een hoog eiwitgehalte.
Urid Beans zijn linzen/bonen en zijn een natuurlijke bron van eiwitten, rijk aan vezels en worden op grote schaal gebruikt in de Aziatische keuken, vooral door vegetariërs.